Merakla beklenen sicil affı meclisten geçti ve sicilde af çıktı! Peki kimler yararlanabilecek ve kimleri kapsıyor?

Vatandaşların merakla beklediği sicil affı yasası meclisten geçti. Özellikle küçük esnaf sicil affını merak içerisinde bekliyordu. Sicil affı çıktı, kötü siciller silinecek. Peki sicil affı kimleri kapsıyor? Sicil affından yararlanmak için neler yapmalı? 2017 sicil affı ne zaman çıkacak? Sicil affı ne zaman geçerli olacak? Detaylar haberumut.com'da

20 Ocak 2017 Cuma 04:04
Merakla beklenen sicil affı meclisten geçti ve sicilde af çıktı! Peki kimler yararlanabilecek ve kimleri kapsıyor?
Daha önce duyurusu yapılan ve meclise sunulacağı söylenen sicil affı yasası meclisten geçti ve borçlu vatandaş rahat bir nefes aldı. Sicil affı ne zaman Resmi Gazete'de yayınlanacak ve yürürlüğe girecek? Kimleri kapsayacak? Sicil affından kimler yararlanabilecek? Sicil affı ile neler olacak? Kara listeden hangi durumlarda isimler silinecek? Müjdeli haberi Bakan Tüfenkçi verdi. İşte detaylar...

Çek, kredi, senet ödemeleri nedeniyle kara listeye giren vatandaşlara bekledikleri sevindirici haber geldi. Sicil affı çıktı mı? sorusunun cevabını bir süredir merakla bekleyenler için tasarlanan tasarı TBMM'de kabul edildi. Peki kara listeye girenlere ne zaman af gelecek? 2017 yılında siciller ne zaman temizlenecek? Sicil affı ile ilgili merak edilen tüm detaylara www.haberumut.com'dan ve haberimizde vereceğimiz bilgilerden ulaşabilirsiniz. İşte sicil affıyla ilgili tüm detaylar... Binlerce vatandaşın heyecanla beklediği sicil affı hakkında son dakika kararı çıktı. Bankalara borcu olan ve ödeyemeyerek kara listeye girenlerin merakla beklediği 'sicil affı çıktı mı?' sorusu hakkında sevindirici haber geldi. Sicil affı bekleyen binlerce vatandaş için heyecanlı bekleyiş sona erdi. Kara listeye girenlerin sicilleri ne zaman temizlenecek? 2017 siciller ne zaman temizlenecek? İşte konuyla ilgili tüm merak edilen konular ve cevaplar... Sicil affı bugün itibariyle meclisten geçti. Bankalara borcu olan veya kara listeye düşen 12 milyon vatandaşı ilgilendiren, torba yasada bulunan sicil affı TBMM Genel Kurulu'ndan geçti. Banka sicil affından kimlerin yararlanabileceği ise merak konusu oldu.

Sicil affı bekleyenlere müjdeli haber geldi. Torba yasada bulunan banka sicil affı meclisten geçti. ilyonlarca vatandaşın heyecanla beklediği sicil affı konusunda yapılan düzenlemeye göre belirlenen şartları yerine getiren vatandaşların olumsuz kayıtları silinecek. 

Bankalara borçlarından dolayı kredi kullanmak gibi konularda sorunlar yaşayan, kara listede yer aldığı için sorunlu müşteri olarak görülen çok sayıda vatandaşın beklediği haber düzenleme TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kapsamında sicil affı konusu da ele alındı. Böylece sicil affı çıkmasını bekleyenler rahat bir nefes aldı.
 
BAKAN TÜFENKCİ'DEN MÜJDELİ HABER

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci müjdeli haberi Twitter hesabından duyurdu. Tüfenkci açıklamasında "Bankaların kara listesine girenlere sicil affı, yatırımcılara vergi ve harç muafiyeti getiren tasarı TBMM'de kabul edildi. Hayırlı olsun" dedi.

 

2017 SİCİL AFFI ÇIKTI MI?

Çek, kredi, senet ödemeleri nedeniyle bankalara borçlanan ve 'kara liste'ye girenlere af içeren düzenleme TBMM'de kabul edildi. "Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın kabulü ile kullandığı nakdi ve gayrinakdi kredilerinin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişiler ve kredi müşterileri, söz konusu borçlarını düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde tamamını ödemeleri veya yeniden yapılandırmaları halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlar dikkate alınmayabilecek.
 
Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların bu kapsamda mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırılması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmayacak.
 
30 YIL ÜZERİNE EK İKRAMİYE

Kanunla, emekli ikramiyesine esas hizmet süresinin hesabındaki 30 yıllık üst sınırın Anayasa Mahkemesince iptali üzerine ortaya çıkan sorunun giderilmesi amacıyla düzenleme yapılıyor. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 30 seneden fazla emekli ikramiyesine müstahak hizmet süreleri bulunmasına rağmen 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için 50 liradan aşağı olmamak üzere, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkate alınarak tahakkuk ettirilecek emekli ikramiyesinin, kendilerinin veya hak sahiplerinin yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden bir yıl içinde başvuruda bulunmaları şartıyla 7 bin 500 liraya kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren üç ay içinde, varsa kalan kısmı ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle takip eden yılın aynı ayı içinde ödenecek.
 
FAİZ KARARI YILDA 8 KEZ DUYURULACAK

Ayda en az bir kez toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılda en az 8 kez toplanacak. Para Politikası Kurulu toplantıları, başkanın çağrısı üzerine yapılacak.
 
MÜLKİYETİN KAMUYA GEÇMESİ SİCİLE ŞERHLE DE OLACAK

Kara, deniz ve hava ulaşım araçları hakkında verilen el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararlarının uygulanmasında, el koyma işlemi bu araçların kayıtlı bulunduğu sicile şerh verilerek de olabilecek. Şerhten sonra kamuya geçme işlemlerine devam edilecek.
 
SİCİL AFFI NEDİR?

Sicil affı, tüketicilerin daha önceden kullanmış olduğu kredi kartlarının veya kredilerin ödeme vadesinde yaptığı düzensiz veya eksik ödemeler sonucunda banka tarafından isminin kara listeye alınması durumundan çıkması anlamına geliyor.
Sicil affı ile ilgili tüm detayları Bakan Tüfenkçi açıkladı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sicil affına ilişkin yasa tasarısının yaklaşık 12 milyon 500 bin kişiyi ilgilendirdiğini belirterek, "Bunu sadece işletmeler, sanayicilerimize yönelik diye düşünmememiz lazım. Özellikle kredi kartı kullanıcıları, bireysel kredi kullananlar da dahil olmak üzere kredilerde sorun yaşayanlar, 6 ay içinde ya borcunun tamamını ya da çeklerini, senetlerini ödedikleri halde 5 yıldan önce kara listeden çıkamıyorlardı. Bu durumda olanlar veya borcunu yeniden yapılandıranlar bu haktan faydalanacaklar. Sicil affından yaklaşık 1 milyon 500 bin ile 1 milyon 600 bin arasında esnafımızın yararlanacağını düşünüyoruz." dedi.

İşini kaybeden işçilerin belirli bir süre İşsizlik Fonu'ndan maaş aldıklarını anımsatan Tüfenkci, "Biz, 'Niye esnafımıza da böyle bir fon oluşturmayalım?' dedik. Tabandaki kesim, esnaf odaları, TESK Başkanı ve yönetim kuruluyla yapmış olduğumuz istişareler sonucunda böyle bir yapıya ihtiyaç olduğu ifade edildi. Başbakanımıza da ilettiğimizde kendisi talimatlandırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla beraber bunu çalıştık ve belli bir aşamaya getirdik." diye konuştu.

Düzenlemenin esnaf ve sanatkarların yanı sıra Bağ-Kur primi yatıran 4B kapsamındaki çalışanları da kapsadığını dile getiren Tüfenkci, "İşsizlik Fonu'nda işveren ve işçi 3 pay ödüyor ama biz esnafın durumunu dikkate alarak '2 pay ödesin, bir pay devlet ödesin' formülü üzerine inşa ettik. Netice itibarıyla iflas eden, iş yerini şu veya bu nedenle kapatanların bu fondan yararlanmasını istedik." ifadelerini kullandı.

Fonun adını "Esnaf Ahilik Fonu" olarak belirlediklerini kaydeden Tüfenkci, ahiliğin kardeşlik ve yardımlaşma anlamını taşıdığını belirtti.

Fona aktarılacak tutarla ilgili de konuşan Tüfenkci, "Cüzi bir miktar ödeyecekler. Şu anki rakamlarla ayda 35 lira. Devlet de 15 liranın üzerinde koyacak." dedi.

Fondan kredi vermeyi düşünmediklerinin altını çizen Tüfenkci, kredi verilebilmesi için başka bir fonun oluşturulması gerektiğini söyledi.

Esnaf Ahilik Fonu'nun ciddi anlamda işlev görebilmesi için bu fondan kredi kullandırmamanın önemine işaret eden Tüfenkci, "Şu anda TESKOMB aracılığıyla veya başka mekanizmalarla bu kredileri kullandırıyoruz." şeklinde konuştu.

Tüfenkci, mesleklerin geliştirilmesi, yeni mesleklerin önünün açılması, esnafın eğitimi, sektörlerin geliştirilmesi adına fon gelirinin belli bir kısmından esnafı faydalandıracaklarını bildirdi.

Kaynak: Milliyet, Sabah
Anahtar Kelimeler: Sicil affı

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    Hava Durumu
    Tümü Anket
    Ne Tür Haber Okuyorsunuz ?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:

    SPOR TOTO SÜPER LİG

    Tür seçiniz:
    Linkler
    Ekonomi Finans
    Arşiv