Palmiye yağı tartışmaları sürüyor! Nutella savunsa da sağlıkçılar tartışıyor...

Palmiye yağının kanserojen olduğu ortaya atılınca Nutella harekete geçip savunma yaptı. Ürünlerinde palmiye yağı kullanmak mecburiyetinde olduğunu savunan Nutella, 80 derecede ısıtıldığını belirtti. Uzmanlar ise her şekilde kanserojen olduğunu belirtiyor.

21 Ocak 2017 Cumartesi 04:35
Palmiye yağı tartışmaları sürüyor! Nutella savunsa da sağlıkçılar tartışıyor...
Palmiye yağının kanserojen olduğu ortaya atılınca Nutella harekete geçip savunma yaptı. Ürünlerinde palmiye yağı kullanmak mecburiyetinde olduğunu savunan Nutella, 80 derecede ısıtıldığını belirtti. Uzmanlar ise her şekilde kanserojen olduğunu belirtiyor.

Dünyadan her ülkeden palmiye yağı ile ilgili olarak yeni bilgiler yayınlanıyor ve kanserojen olup olmadığı eleştiriliyor.

Ferrero Türkiye'nin Nutella ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda vatandaşların palmiye yağı kullanmak zorunda oldukları ve her türlü temizlik ürünlerinden, dudak rujlarına, rujlardan pastalara, pastalardan ekmeklere kadar her türlü üründe palmiye yağının kullanıldığı ifade edilirken Nutella içerisinde kullanılan palmiye yağının en az zararı olan palmiye yağı olduğu ve 80 derecede ısıtıldığı ifade edilmişti.

Yorum yağıyor!

Dünya Sağlık Örgütü, BM Gıda ve Tarım Örgütü, Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), Gıda ve Tarım Bakanlıkları tarafından hazırlanan raporlar ve araştırmalar bir süre daha değil uzun yıllar boyunca devam edecek olurken insan sağlığı ile ilgili olarak derinden ilgili olan bitkisel yağların arasında en fazla zarar veren yağın palmiye yağı olmadığı ancak 200 derece ve üzerinde üretilmesi ve ısıtılması durumunda insanlara en fazla zarar verebilecek bir yağ olduğu ifade edildi. Paketli ekmeklerde fazlası ile kullanılan palmiye yağı en sağlıklı olarak bilinenlere göre şuan için tüm dünyada Nutella içerisinde bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü, BM Gıda ve Tarım Örgütü, Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), Gıda ve Tarım Bakanlıkları bu konuda araştırmalarda çok yüksek bir kanserojen etki bulması durumunda yağın kullanımını yasaklayacak olabilen kurumlar olmasına rağmen palmiye yağı dışında başka aynı tadı verecek bir alternatif olmadığından sorunlara neden olabilecek olsa bile yasaklanmasının gizliden gizliye söz konusu açıklanmayarak söz konusu olmayacak olduğunun da bir iddia olduğunu belirtelim.

Pаlm yağı trans yağdır, zeytinyağı gibi değildir. '' açıklamasında bulunan Karatay trans yağların tehlikeli olduğunu söyledi.

Ünlü çikolаtа-fındık ezmesi Nutella'nın içеrdiği palmiye yağı nedeniyle kansеrojеn еtki taşıdığı yönündеki tаrtışmаlаr dеvam еdiyor.

''PALM YAĞI TRANS YAĞDIR''

Karatay," Palm yağı trans yağdır, zeytinyağı gibi değildir. Bildiğiniz gibi trans yağlarının insаn vucudunda kanser yaptığını biliyoruz" dеdi.

Trans yağlarının еn tehlikeli yağlar olduğuna dа değinen Karatay, işlem görmüş bütün yağlarda trans yağlarının bulunduğunu, bunlardan uzak durulmаsı gerektiğini аçıklаdı.

KOKAİNE BENZETTİ

Karatay, gündemi mеşgul еdеn palmiye yаğının bağımlılık yaptığını söyleyerek, kokаine benzetti.

CANAN KARATAY'IN PALMİYE YAĞI YORUMU!

Prof. Dr. Canan Karatay, son zamanların en çok tartışılan konusu Palm (palmiye) yağı hakkında konuşarak, son noktayı koydu. Karatay, yaptığı açıklamada "Palmiye yağı trans yağdır ve kanserojendir" diye konuştu.

Kanal D Ana Haber Bülteni'nde Ahmet Hakan'ın konuğu olan Prof. Dr. Canan Karatay, palm yağı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Karatay, Palm yağının kanserojen madde içerip içermediğiyle ilgili tartışmalara da son noktayı koydu. Karatay, "Palmiye yağı trans yağdır, zeytinyağı gibi değildir. Bildiğiniz gibi trans yağlarının insan vucudunda kanser yaptığını biliyoruz" dedi. Trans yağlarının en tehlikeli yağlar olduğuna da değinen Karatay, işlem görmüş bütün yağlarda trans yağlarının bulunduğunu, bunlardan uzak durulması gerektiğini açıkladı.

Sözcü'de yer alan habere göre; son günlerde medyada Nutella ile başlayan palm yağı tartışmaları gittikçe yoğunlaştı. Palm yağının kanser tehlikesi barındırıp barındırmadığı konuşulurken, marketlerdeki bir çok ürünün içeriğinde bu yağın olduğunu görüyoruz. Kek, bisküvi, çikolata gibi yiyeceklerin yanında dondurulmuş olarak satılan mantıda ve patateste bile palm yağı kullanılıyor. Bunların dışında şampuan, cilt losyonu ve sabun gibi bakım ürünlerinde de kullanılan palm yağı kanserojen mi içeriyor? İşte bu soruların cevabını Ahmet Hakan’ın sunduğu Kanal D Ana Haber Bültenine katılan Prof. Dr. Canan Karatay cevapladı.

PALM YAĞI NEDİR?

Batı Afrika kökenli olan bu yağ, Amerika ve Kuzeydoğu Asya’nın tropikal bölgelerinde yaygın olarak yetiştiriliyor. En çok üretilen ülkeler ise Malezya ve Endonezya… Bir tür palmiyeden elde edilen palm yağı, dayanıklılığı ve ucuzluğu nedeniyle ticari olarak çokça tercih edildiğinden, paketli ürünlerin çoğunda karşımıza çıkıyor. Organik ürünlerde de bulunabilen bu yağ, kalitesiz ve doymuş yağ oranı barındırdığı için kalp hastalıklarına ve obeziteye davetiye çıkardığı söyleniyor.

Palm yağı, hem meyvenin taze kısmından hem de palm bitkisinin çekirdeğinden elde ediliyor. Palm meyvesinin çekirdeğindeki yağ depolanması 12 ve 16. haftalar arasında, mezokarpta yağ depolanması ise 15 ve 20. haftalar arasında gerçekleşiyor. Meyvenin mezokarp kısmından elde edilen ham palm yağı ise toplam palm yağı üretiminin % 55'ini oluştuyor.

Palm yağı; alfa, beta, gama, delta tokotrienoller ve tokoferoller, karotenoidler, steroller, fosfolipitler, glikolipitler ve koenzim Q10 içeriyor. Ayrıca bu yağ, pişirme yağı olarak da kullanılmak üzere margarinlere ve çeşitli hazır gıdalara eklenirken, FAO (BM Gıda ve Tarım Örgütü) ve WHO'nun (Dünya Sağlık Örgütü) ortak kuruluşu olan uluslararası CODEX Allimentarius Komisyonu tarafından, 17 yemeklik yağ çeşidinden biri olarak da kabul ediliyor.

Palm yağının en önemli özelliği uzun raf ömrüne sahip olması. Oda sıcaklığında yarı katı olan bu yağ, yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılır ve bileşenlerinin özel ürün uygulamalarında kullanılmak üzere izole edilebilir. Bu özelliği palm yağını margarin ve katı yağlar için uygun bir ana bileşen haline getirir.

Palm yağının, kırmızı rengini ve kokusunu yok etmek amacıyla yüksek sıcaklık uygulamasına maruz bırakılması, bazı atık maddelerin oluşumuna neden oluyor. Palm yağı ile ilgili kanserojen tartışmaları da atıkların tümöre sebep olabileceği nedeniyle yapılıyor.


Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    Hava Durumu
    Tümü Anket
    Ne Tür Haber Okuyorsunuz ?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:

    SPOR TOTO SÜPER LİG

    Tür seçiniz:
    Linkler
    Ekonomi Finans
    Arşiv