Karbonhidratı hayatınızdan tamamen çıkarmayın!

Uzmanlar, diyet için yapılan yanlışlara dikkat çekerken, karbonhidratı tamamen hayatımızdan çıkarmanında sağlık açısından zararı olduğunun altını çizdi.

02 Şubat 2017 Perşembe 00:32
Karbonhidratı hayatınızdan tamamen çıkarmayın!

Uzmanlar, diyet için yapılan yanlışlara dikkat çekerken, karbonhidratı tamamen hayatımızdan çıkarmanında sağlık açısından zararı olduğunun altını çizdi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ceren Türkcan'dan önemli açıklamalar...

Yeni Asır'da yer alan habere göre İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ceren Türkcan son yıllarda bir akım haline gelen sağlıklı beslenmede, kana yavaşça glikozun katılmasını sağlayan tam tahıllı, buğdaylı ürünlerle yeşil sebzeler, bakliyatları içeren kompleks karbonhidratlara öğünlerde ağırlık verilmesini önerdi.

İnsülinin, kan şekerini düşüren hormon olduğunu anlatan Kayhan, "İnsülin, enerji ihtiyacı varsa glikozdan vücuda gerekli enerjiyi sağlamaya çalışır. Eğer ihtiyaç yoksa enerji üretmek üzere depo yapar. Dışarıdan alınan gıdalarla vücuttaki glikoz miktarı bir düşer bir artar. İnsülin ise bu süreçte sürekli kandaki glikoz miktarını dengede tutmaya çalışır. Bize düşen bu dalgalanmaların minimum düzeyde kalmasını sağlamaktır. Yani karbonhidrat yemeyelim, kilo verelim, karın yağları gitsin, kollar sıkılaşsın gibi bir algı tamamen yanlış. Çünkü karbonhidratların vücudumuzda tek kullanıldıkları yer enerji üretimi veya enerji depolama değildir" dedi.

YANLIŞ SEÇİMLER

Kayhan, "Reaktif hipoglisemi, vücudun dengeyi sağlamak amacıyla insülini fazla miktarda devreye almasıdır. Bu durumda daha yeni yemek yemiş olmanıza rağmen açlık hissedersiniz, çarpıntı başlar, terleyebilirsiniz, ağır bir şekilde uykunuz gelir. Tüm bunların nedeni ani şekilde düşen kandaki şeker miktarınızdır. Bu nedenle seçtiğiniz karbonhidrat çeşitlerine dikkat etmelisiniz" diye konuştu.

Atıştırmak için alınan poğaça, bir tabak pilav, makarna veya ekmeğin günün ilerleyen saatlerinde uyku basması olarak dönebileceğini ifade eden Kayhan, şunları söyledi: "Kompleks karbonhidrat dediğimiz karbonhidrat türevlerini öğünlerinize yerleştirirseniz bu belirtilerinizin giderek azaldığını göreceksiniz. Ayran, kefir, yoğurt, kuruyemiş gibi ara öğünlerde tüketilen gıdalar ile günlük besin ihtiyacının birçoğu karşılanmış olacaktır."

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    Hava Durumu
    Tümü Anket
    Ne Tür Haber Okuyorsunuz ?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:

    SPOR TOTO SÜPER LİG

    Tür seçiniz:
    Linkler
    Ekonomi Finans
    Arşiv